Počitnice
Poletni tabor 2005
Magali (Francija)
 

Magali iz Francije pripotovala tudi v Češčo vas

Leto 2002 se je nagibalo k koncu in tu, pri nas, v Sloveniji je bila zima kot že dolgo ne. Tako debele snežne odeje in tako nizkih temperatur so se težko spomnili starejši, mlajši so takšno, polarno zimo doživeli prvič. Vsi so se najraje zadrževali v svojih toplih domovanjih in le skozi okna opazovali prelepo snežno idilo. No, ne ravno vsi. V Konjeniškem šolskem športnem centru Češča vas, so kljub mrazu morali poskrbeti za svoje ljubljence – konje. In predvečer, ko so bila v hlevu že vsa dela postorjena in so se počasi odpravljali proti toplemu domu, se je pojavila Ona. Magali. Ko so jo zagledali, kar niso mogli verjeti svojim očem. Takoj so videli, da prihaja od daleč. Le kdo bi si upal v takšnih razmerah popotovati in še tako blizu naravi – na konju? No, po nekaj nerodnih besedah v angleškofrancoskem in angleškoslovenskem jeziku, so le prišli do skupne ugotovitve, da tako Magali, kot tudi njena spremljevalca potrebujejo prenočišče. Magali je imela srečo – s svojo prošnjo se je obrnila na prave ljudi – družino Grubačevič. Vse je bilo takoj dogovorjeno in najprej so poskrbeli za konja in mulo, nato pa so priskrbeli še prenočišče za Magali. Po dolgem času potovanja od Francije, preko Italije in skoraj večino Slovenije, si je spet lahko privoščila tudi čisto pravo kopel. Kot je sama dejala, smo Slovenci res dobri gostitelji.

Tudi mi smo bili veseli izkušnje s tako pogumno popotnico in ko se je naslednje dopoldne odpravljala na pot je ostalo še veliko nevprašanih odgovorov tako z ene kot z druge strani, ostala pa je tudi obljuba, da se še vsaj slišimo, če že ne tudi vidimo. Topel stisk roke, srečno pot in že je Magali izginila za debelo snežno odejo.

Bilo je zelo prijetno srečanje za nas in po njenih besedah, tudi za Magali. In tudi zato bi radi videli, da bi cel svet vedel, da je bila pri nas verjetno ena najpogumnejših žensk in smo na to ponosni.

Lep pozdrav

Družina Grubačevič, Konjeniški šolski športni center Češča vas, Novo mesto, Slovenija.


English

The year 2002 was going to its end and here in Slovenia we had a hard winter, it has not been like this for years. The elders could hardly remember the last time with that much snow and low temperatures and the younger experienced such a arctic winter for the first time. Everybody tried to stay in his warm home, observing the beautiful snowy landscape through their windows. Well, not everybody. At the equestrian school and sport centre Češča vas in spite of the cold they had to take care of their pets – the horses. In the evening, when the work at the stables was done and we were heading to our warm homes, She came along. Magali. When we first saw her they could not believe to our eyes. You could tell immediately that she was coming from far away. Who would dare to travel in such conditions and above all so close to nature – on the back of a horse? After a few clumsy words in anglo-french and anglo-slovene we came to the finding, that Magali as well as her companions needed a place to stay for the night. Magali was lucky – she turned her request to the right people – the family Grubačevič. Everything was arranged immediately and first they took care for the mule and the horse, then they provided an accommodation for the night for Magali. After her long journey from France, through Italy and most of Slovenia, she finally could treat herself with a real bath. Her words were that people in Slovenia are really hospitable.

We too were glad about this experiance with such a brave traveller and the next morning when she set out on her journey, there was still a lot of unanswered questions from both sides. Then a promise was made at least to hear eachother on the phone if we could not meet again. A warm handshake, the wish for a save journey and Magali disappeared behind the high snow.

It has been a very pleasant meeting for us and according to her words it was for Magali too. And that is another reason why we want the whole world to know, that we have met probably one of the bravest women which we are proud of.

With best regards

Grubačevič family, Equestrian school and sport centre Češča vas, Novo mesto, Slovenija.