Kaj je HIPOTERAPIJA
Termini
Petar Kapraljević
Projekt VDC-KŠŠC
Raziskovalna naloga
Povezave

Povzetek razislovalne naloge

Tako človek, kot konj sovplivata eden na drugega in skupaj tvorita enoto, skozi katero se lahko dosegajo navedeni učinki hipoterapije. Dejavniki, ki sovplivajo so poleg otroka tudi starši, terapevt in drugi sodelujoči. Če izhajamo iz dejstva, da ne gre samo za zdravljenje bolezni ali hibe prizadetega, temveč za mnogo več: razviti mu poskušamo vse njegove preostale fizične in psihične zmožnosti do take mere, da se lahko vrne v normalno življenjsko okolje in si s tem zagotovi tudi ekonomsko samostojnost, potem pomeni zaupanje, ki se vzpostavi v hipoterapiji ključni dejavnik za uspešen začetek in nadaljevanje terapevtskega procesa.

Le to se vzpostavlja postopoma s približevanjem od oddaljenosti bližje, od opazovanja k dotikanju in sedenju na konjskem hrbtu. Ker je drža na začetku največkrat toga je potrebno veliko umirjenega sproščanja vseh sodelujočih, da dosežemo primerno držo jezdeca, ki nam šele omogoči zdravilne učinke hipoterapije skozi dražljaje nihanja na pravilno sedečo, dobro zravnano prizadeto osebo ter druge že navedene učinke te terapije.

Ključne besede

Hipoterapija, konj, zaupanje, sodelovanje v terapiji, model sproščanja

Informacija o avtorju

Natalija Šintler je diplomirana socialna delavka in izredna študentka ob delu 2. letnika podiplomskega magistrskega študija Sociologija – socialno delo v skupnosti. Zaposlena je na Centru za socialno delo Ljubljana - Šiška

Natalija Šintler
Ob žici 13, 1000 Ljubljana
Tel.: 041 399 064
e-mail: natalija.sintler@gov.si

Raziskovalna naloga (Word - mdi datoteka - 872kB)